Sähköautoilu jakaa suomalaisten mielipiteitä - suuri osa suomalaisista suhtautuu skeptisesti sähköautoilun ympäristöhyötyihin

Sähköautoilu jakaa suomalaisten mielipiteitä - suuri osa suomalaisista suhtautuu skeptisesti sähköautoilun ympäristöhyötyihin
13. joulukuu 2019

Sähköauton ympäristöhyödyt jakavat suomalaisten mielipiteitä selviää Volvo Car Finlandin teettämästä kansalaiskyselystä. Yli puolelle sähköauton hankintaa harkitsevista suurin hankintaa puoltavana syynä ovat ympäristö- ja ilmastotekijät. Toisaalta suuri osa suomalaisista ei voisi kuvitella ostavansa sähköautoa eikä usko sähköautojen tuovan ratkaisua tieliikenteen tuottamiin päästöihin.

Osana uutta Recharge -vastuullisuusstrategiaansa Volvo teetti kansalaiskyselyn, jossa selvitettiin suomalaisten asenteita sähköautoilua kohtaan. Kysely osoittaa, että sähköautoilu jakaa suomalaisten mielipiteitä ja suuri osa suomalaisista suhtautuu skeptisesti sähköautoilun ympäristöhyötyihin. 32 prosenttia suomalaisista ei voisi kuvitella ostavansa sähköautoa ja peräti 36 prosenttia suomalaisista ei usko sähköautojen tuovan ratkaisua tieliikenteen päästöihin.

Yli puolelle sähköauton hankintaa harkitsevista suurin hankintaa puoltava syy on kuitenkin nimenomaan ympäristö- ja ilmastotekijät. Positiivisimmin sähköauton hankkimiseen ja sähköautoilun ympäristöhyötyihin suhtautuvat nuoret ikäluokat. 18-24 vuotiaista 60 prosenttia uskoo sähköautojen tuovan ratkaisun tieliikenteen tuottamiin päästöihin.

Volvo Car Finlandin toimitusjohtaja Lasse Ahlstedt ei yllättynyt siitä, että sähköautot jakavat suomalaisten mielipiteitä.

–Jos mietimme, kuinka paljon ala on muuttunut viimeisen 10 vuoden aikana, en ole yllättynyt polarisoituneista mielipiteistä. Me ymmärrämme täysin kuluttajien skeptisyyden ja epävarmuuden. Meillä on tehtävää monella saralla, ei vähiten viestinnän selkeyttämisessä. Asiat kuitenkin muuttuvat ja teknologiaa kehittyy – tulokset voivat olla kokonaan toiset jo 3 vuoden päästä.

Kyselyn mukaan kuluttajien sähköauton hankintaa jarruttavat usein pelko latauspisteiden riittämättömyydestä sekä usko, jonka mukaan täyssähköauto on sopimaton Suomen sääoloihin.

–Etenkin latausverkon täytyy kehittyä, se on selvää. Olemme muita Pohjoismaita pahasti jäljessä latausverkon kattavuudessa. Suomen sääoloihin sähköauto sopii kuitenkin hyvin, sillä suurin osa ajosuoritteista on mahdollisia suorittaa sähköajolla, jopa jo lataushybridillä, kuten tämän hetken tilanne lataushybridiasiakkaidemme osalta osoittaa. Lisäksi suurin osa lataamisista suoritetaan tälläkin hetkellä joko kotona tai työpaikalla. Meille on erittäin tärkeää, että lataaminen on asiakkaillemme mahdollisimman helppoa. Iso osa tätä on, että latausasemat on merkitty selvästi Google Mapsiin, ja työskentelemme eri yhteistyökumppanien kanssa eri alueilla, jotta voimme tarjota asiakkaillemme parhaan mahdollisen kokemuksen, sanoo Ahlstedt.

Volvo tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2040 mennessä

Volvo ei ole ensimmäistä kertaa tekemisissä vastuullisuuskysymysten kanssa. Yhtiöllä on ollut valtava merkitys autojen turvallisuuden kehittäjänä ja Volvo jätti aikoinaan kehittämänsä kolmipisteturvavyön patentin avoimeksi, jotta alan muilla toimijoilla olisi mahdollisuus tehdä autoistaan turvallisempia.

–Vastuullisuus on vahva osa DNA:tamme. Olemme olleet ratkaisevassa osassa koko autoalan turvallisuuden kehittämisessä ja toivomme nyt, että ilmastotoimillamme olisi yhtä positiivinen vaikutus koko alaan, jatkaa Ahlstedt.

Volvon hiljattain julkistamassa Recharge-vastuullisuusstrategiassa tavoitteeksi on asetettu hiilineutraalius vuoteen 2040 mennessä sekä autokohtaisen hiilijalanjäljen pienentäminen 40 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Volvo lupaa myös panostaa tuotantonsa sähköistämiseen ja lanseerata seuraavan viiden vuoden aikana viisi uutta sähköautoa. Lasse Ahlstedtin mukaan pelkkä tuotannon sähköistäminen ei kuitenkaan riitä kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan.

–Se on hyvä alku, mutta se ei ratkaise kaikkia ongelmia. Me haluamme olla ilmastoneutraali toimija vuosikymmen ennen Pariisin sopimuksen tavoitetta. Sitä varten meidän pitää uudistaa kokonaisvaltaisesti toimintaamme toimitusketjuistamme lähtien. Tämä on se strategia, jota lähdemme toteuttamaan globaalisti ja olemme enemmän kuin valmiit sitoutumaan tavoitteeseen, Ahlstedt kertoo.

Lue kaikki kyselyn tulokset liitteistä.

 

12.12.2019 

Volvo Car Finland 
Tiedotuspäällikkö Mia Pelttari, [email protected], puh. 0400-441117 
Korkearesoluutioisia kuvia, videoita: www.media.volvocars.com 
www.volvocars.fi 
www.linkedin.com/company/volvo-car-finland/